Moč ponovne uporabe in podarjanja

  • Domov
  • Moč ponovne uporabe in podarjanja
Moč ponovne uporabe in podarjanja

V dobi, kjer prevladuje hitro potrošniško razmišljanje, se vse bolj zavedamo pomena ohranjanja naravnih virov in zmanjševanja odpadkov. V našem domu se nabira neskončno stvari, ki jih ne potrebujemo in ne uporabljamo, vendar pa se nam zdi škoda stvari zavreči.

Ponovna uporaba in podarjanje stvari postajata ključna elementa trajnostnega načina življenja. To pa ne le zmanjšuje obremenitev okolja, temveč tudi spodbuja solidarnost, skupnostno sodelovanje in socialno odgovornost.

Podarjanje stvari spodbuja manjšo porabo in zmanjšuje potrebo po nepotrebnem nakupovanju.

S tem se zmanjšuje potreba po pridobivanju novih surovin iz narave, kar vodi k varčevanju gozdov, ohranjanju biotske raznovrstnosti in zmanjšanju izkopavanja rudnin. Podaljševanje življenjske dobe predmetov skozi ponovno uporabo pripomore k zmanjšanju količine odpadkov, ki končajo na odlagališčih, s tem pa zmanjšuje negativni vpliv na okolje.

Darovanje uporabnih predmetov tistim, ki jih resnično potrebujejo, ima lahko izjemen vpliv na kakovost njihovega življenja. Staro pohištvo, oblačila ali gospodinjski aparati lahko najdejo novo življenje v rokah tistih, ki si jih sicer ne bi mogli privoščiti. Podarjanje stvari spodbuja manjšo porabo in zmanjšuje potrebo po nepotrebnem nakupovanju. Ljudje se začnejo zavedati, da lahko svoje presežke delijo z drugimi namesto, da bi jih zavrgli.

Naše osnovno vodilo je, da skoraj vsaka stvar lahko najde novega lastnika. Pri praznjenju nepremičnin vsak predmet posebej ocenimo ali se podari dalje, ali je že tako zelo izrabljen in neuporaben, da ga recikliramo. Za vas mogoče neuporabno ali pa odveč, je lahko za drugega nujno potrebno ali nedosegljivo.

Sodelujemo z več humanitarnimi podjetji (Humanitarček, Pomagajmo slovenskim otrokom, Kralji ulice, Zavod Iris …) in s tem dobimo informacije iz prve roke, da pravi ljudje dobijo vaše predmete, pohištvo, igrače, oblačila in ostale stvari, ki jih vi ne potrebujete več.

Pomagajmo si med seboj in delimo.

Ekipa Sprazni gnezdo