Obsesivno-kompulzivno kopičenje oziroma hrčkanje

  • Domov
  • Obsesivno-kompulzivno kopičenje oziroma hrčkanje
Obsesivno-kompulzivno kopičenje oziroma hrčkanje

Ste že kdaj gledali oddaje po televiziji, kjer se lotijo praznjenja nepremičnine, ki je tako polna, da se na da notri niti hoditi? Ponavadi smo zgroženi nad takim vedenjem in ga obsojamo, vendar pa ne vemo, da gre tu lahko za duševno motnjo.

Gre za motnjo, ki se kaže v nekontroliranem kopičenju predmetov in težavah pri odločanju, kaj zadržati in kaj zavreči. Ta motnja ne vpliva le na posameznikovo fizično okolje, temveč ima tudi pomemben vpliv na njihovo čustveno in socialno dobrobit.

Simptoma, ki se ponavadi pokažeta sta nepremagljiva potreba po zbiranju ter težave pri odločanju kaj obdržati in kaj zavreči. Kopičenje predmetov lahko vodi do težav v vsakdanjem življenju, kot so težave pri čiščenju, organizaciji, socialnih interakcijah in celo gibanju po domu. Težave se odpravlja s kombinacijo terapije, zdravil in podpore skupnosti. Posamezniki s OKM potrebujejo podporo in razumevanje svojih bližnjih.

Tudi mi prejmemo veliko klicev svojcev, prijateljev ali znancev, ki želijo pomagati bližnji osebi izboljšati kakovost njenega življenja, vendar jim sami ne morejo izprazniti stanovanje.

Zato smo tu mi. To je naše redno delo in prav nič ne bomo začudeni, presenečeni ali zgroženi nad stanjem v nepremičnini. Nasprotno, to je za nas izziv! Skupaj bomo naredili načrt praznjenja in prisluhnili vašim željam in potrebam. Praznjenje lahko opravimo postopoma v večih intervali ali po dogovoru.

Ko nam uspe zadevo pospraviti v parih dneh, so naročniki ponavadi šokirani ko vidijo stanovanje prazno in privre na dan tudi kakšna solzica veselja. 😊

Ekipa Sprazni gnezdo